آسیبشناسی وبلاگنویسی دینی و قرآنی در کشور: اکثر وبلاگهایی که برچسب دینی دارند، دینی نیستند (متن م
چهارشنبه 12 خرداد 1389 12:05:32 شماره خبر :590570
حمید درویشی:
اکثر وبلاگهایی که برچسب دینی دارند، دینی نیستند
وقتی شناخت صحیحی از دین وجود نداشته باشد، وبلاگنویسی دینی درست هم پدید نمیآید. راه حل هم این است که شناخت دین باید در جامعه حداکثری شود و باید این کار باید در کتابها صورت بگیرد. |
گروه فضای مجازی: به باور یک وبلاگنویس و فعال عرصه مجازی، اگر وبلاگ دینی را وبلاگی بدانیم که نگاه نویسنده آن، دینی باشد نه موضوع آن، میتوان گفت اکثر وبلاگهایی که برچسب دینی دارند، دینی نیستند.
حمید درویشی، وبلاگنویس و فعال عرصه مجازی در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) درباره آسیبشناسی وبلاگنویسی دینی، گفت: اگر وبلاگ دینی را وبلاگی بدانیم که نگاه نویسنده آن، دینی باشد نه موضوع آن، میتوان گفت اکثر وبلاگهایی که برچسب دینی دارند، دینی نیستند، چون وبلاگنویس سواد دینی کافی ندارد و فکر میکند نظر دین همانی است که او فهمیده.
درویشی در تشریح آسیبهای موجود در فضای وبلاگنویسی دینی بیان کرد: یک مشکل این است که افرادی که باید بنویسند و میتوانند بنویسند، در این فضا وارد نمیشوند. ممکن است دلیل آن، ترس از تکنولوژی باشد، ولی به نظر میرسد مشکل اصلی عدم اراده و نداشتن اراده کار است.
وی تأکید کرد: در فضای داخل وبلاگنویسان هم هنوز شبکهای که میان وبلاگنویسها وحدت به وجود بیاورد، وجود ندارد. هر کسی کاری را انجام میدهد که فکر میکند درست است. این، واقعیتی است که وجود دارد. شاید اگر یک مدیریت هیئتی در این حوزه وجود داشته باشد، وبلاگنویسان یکدیگر را بهتر بشناسند و با هم بیشتر آشنا شوند. اگرچه شبکههای مجازی مثل «نت ایران» و «نویسه» به این امر کمک کرده ولی ضعف باز هم این است که وبلاگنویسان از فعالیتهای یکدیگر بیخبر هستند.
این فعال عرصه مجازی، مشکل دیگر را ضعف محتوایی دانست و افزود: مشکل محتوایی این است که اسلام برای وبلاگنویسان معرفی نشده است و به تبع آن، انقلاب اسلامی. در حالی که هر کسی که بخواهد در مورد موضوعی صحبت کند، تا زمانی که از آن موضوع شناخت کافی نداشته باشد، نمیتواند به خوبی از آن دفاع کند.
حمید درویشی ادامه داد: در عین حال وبلاگنویسها با روحیهای جهادی و غیرتی و بدون هیچ چشمداشتی، در حال فعالیت هستند؛ آدمهایی که انگیزه دارند و بدون هیچ کمک دولتی دارند کار میکنند یا از نظر اطلاعات به جایی وصل نیستند، ولی خودشان دارند شبانهروزی وقت میگذارند و مینویسند. از طرف دیگر نهادهای مسئولی هم هستند که وقتی به سایت آنها سری بزنید، ناامید میشوید.
این وبلاگنویس راهحل اصلی را تمرکز روی سواد رسانهای عنوان کرد و گفت: باید سواد رسانهای در کتب درسی ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان مورد تأکید قرار گیرد تا از همان ابتدا، مخاطب و عموم افراد جامعه، رسانهها را بشناسند و بتوانند برنامهها را نقد و ارزیابی کنند و توانایی انتخاب داشته باشند. اگر مخاطب، مخاطب هوشمندی باشد، خیلی از مشکلات حل میشود.
وی افزود: نکته دیگر این است که باید درس آموزشی رسانهای را هدفمند کرد. هر کس متناسب با سن خود باید آموزشهای رسانهای بگیرد. این طور نباشد که یک دانشجو نتواند در اینترنت کار کند، ولی یک دانشآموز ابتدایی، که ممکن است اینترنت برای او محیط مناسبی نباشد، در این فضا فعال باشد.
درویشی، در پایان، مشکل اصلی را عدم شناخت دین عنوان کرد و اضافه کرد: وقتی شناخت صحیحی از دین وجود نداشته باشد، وبلاگنویسی دینی درست هم پدید نمیآید. راه حل هم این است که شناخت دین باید در جامعه حداکثری شود و باید این کار در کتابها صورت بگیرد. کتب درسی مطمئناً میتواند بسیار نقش داشته باشد.