چرا یک دانشمند علوم انسانی شهید نمیشود؟
در انتظار شهدای تنگه احد انقلاب اسلامی
پاورقینویس فرهنگ و ارتباطات
کارشناسیارشد معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
www.PavaraQi.ir
اشاره:
بعد از ترورهای اول انقلاب (چه ترور شخصیتهای دینی و انقلابی و چه ترورهای کور)، موج جدید ترورها متوجه دانشمندان شده است. تحلیل گفتمانی اختصاص ترورها به بعضی حوزههای علم، ما را به یک سوال جدی میرساند: «چرا کسی از اهالی علوم انسانی ترور نمیشود؟»
تنگه احد، یعنی نقطه ضعف ما
معنای لغوی تنگه احد، اشاره به یک رویداد تاریخی دارد که در ادامه خواهید خواند. اما این روزها معنای اصطلاحی آن خیلی به کار میرود. نقاط ضعف هر مجموعه را، تنگه احد آن مجموعه مینامند. اما واقعا چرا به نقاط ضعف هر مجموعه، تنگه احد میگن؟ مروری بر زمینه فرهنگی و ریشه تاریخی میتواند کمک بزرگی باشد تا به جواب این سوال برسیم.
داستان تنگه احد چه بود؟
داستان به صدر اسلام بر میگردد. پس از پیروزی غرورانگیز بدر، مشرکان مکه، جنگ احد را راه انداختند. پیروزی در احد هم از آن سپاه اسلام بود اگر...
فرمانده سپاه اسلام، حضرت رسول اعظم، عدهای را مامور به حضور در تنگه احد کرده بود که فکر عبور از تنگه و دور زدن مسلمانان، به سر سپاه شرک و کفر نیفتند. ماموریت آسانی بود. کافی بود صرفا مثل چوبهای خشک در تنگه میایستادند. اما همین ماموریت ساده را انجام ندادند تا یکی از بزرگترین ضربهها به سپاه اسلام در تاریخ وارد شد. جمعآوری غنایم به حضور در پست نگهبانی تنگه احد ترجیح داده شد و شد آنچه نباید میشد.
پس، تنگه احد، نقطه ضعف ما نیست!
همانطور که دیدیدم، تنگه احد نقطه ضعف ما نیست؛ بلکه نقطه آسیبپذیر ماست. بهتر بگوییم: نقطهای که به سبب پارهای غفلتها و خیانتها آسیبپذیر شده است. وگرنه ما که حواسمون هست، دشمن احتمالا از اون نقطه به ما ضربه میزنه و مراقبت از اون هم کاری نداره! نقطهای که نیاز داریم بهش توجه کنیم. اگر خوب کار نکنیم، میشه نقطه ضعف و تنگه احد.
علوم انسانی در مقایسه با علوم پزشکی، فنی و مهندسی
قبل انقلاب، تصور همگان چنین بود که ما در زمینههای پزشکی، فنی و مهندسی خیلی از دنیا عقبیم و باید نیم قرن کار کنیم تا عقبماندگیها را جبران کنیم. اما همه باور داشتند که در زمینه علوم انسانی، حرف حق خودمان را در حوزههای مختلف حقوق، اقتصاد و... به راحتی میتوانیم صادر کنیم و درستی اندیشههای اسلامی را به جهانیان بقبولانیم. اما بعد از گذشت سه دهه، کاملا وضع بر عکس شده است. هستهای، نانو، لیزر و چیزهایی که اسمشان را بلد نیستیم، به راحتی تولید انبوه و صنعتی میرسند اما جدیدترین خبر حوزه دانشگاهی علوم انسانی، همچنان تاکید بر بازنگری سرفصلهای کتابهای درسی متناسب با بوم ایرانی اسلامی است! (یعنی خارجیها که هیچ، یه کاری کنیم جوونهای خودمون از دست نرن!)
علوم انسانی، تنگه احد انقلاب اسلامی
آیتالله حائری شیرازی نماینده مجلس خبرگان رهبری، این تشبیه تنگه احد انقلاب اسلامی را برای علوم انسانی به کار بردهاند که مورد استقبال اهالی علوم انسانی هم قرار گرفته است!
تنگه احد انقلاب اسلامی، تعبیر قشنگی است. علوم انسانی نقطه نیاز، ضعف و آسیبپذیری ماست. البته من جرات نمیگم به اهالی علوم انسانی تهمت غفلت یا خیانت بزنم. انشاءالله همه مشکلات و عقبماندگیها مربوط به دشواریهای علوم انسانی است و اهالی تنگه، آن را رها نکردهاند و به دنبال غنیمت نرفتهاند.
قرار بود بمب اتم باشیم
اما باز هم یک سوال، بیپاسخ میماند. چرا کسی از دانشمندان علوم انسانی، ترور و شهید نمیشود؟
در شماره 60 مجله حیات، پروند ویژه انتخابات مجلس خواندم که چون نمایندگان مجلس، خطری برای دشمنان ندارند، دیگر نمایندگان مجلس ترور نمیشوند و تنها دانشمندان ترور میشوند.
بیشک این علوم انسانی فعلی، خطری برای دشمن ندارد. ما با قواعدی که دشمن تعریف کرده است، در زمینی که دشمن تعریف کرده است بازی میکنیم. اما قرار بود ما یک بمب اتم باشیم. هر جوان علوم انسانیخوانده باید به مراتب خطرناکتر از بمب اتم باشد. بمب اتم قادر است یک شهر را به هم بریزد، اما علوم انسانی قادر است جهانی را به هم بریزد. مگر مارکس، جهان را به هم نریخت؟ مگر تئوری ولایت فقیه امام، جهان را به هم نریخت؟
به امید آن روز که دانشمندان علوم انسانی، این اهالی تنگه احد انقلاب اسلامی هم شهید شوند!
بازنشر در: انصار نیوز (بدون ذکر منبع)