مقدمه: صحبتهایی که مغفول ماند
دکتر حسامالدین آشنا در دقایق پایانی بخش اول چهارمین گردهمایی اهالی فرهنگ و ارتباطات در دانشگاه امام صادق علیهالسلام حضور به هم رساند. بخش دوم برنامه، افطاری دانشکده بود.
هرچند در پارهای از موارد، تفاوت در دیدگاهها و مبناها وجود دارد، سخنان او همواره دقیق و ارزشمند بوده است اما امسال با توجه به غیبت چهارساله او در دانشکده فرهنگ و ارتباطات و نقشی که گمان میرود او در پیروزی حسن روحانی در دو دور انتخابات ریاست جمهوری داشته است، حضور او بیشتر از سخنانش مورد توجه قرار گرفت.* من اینجا به یک حاشیه از سخنانش میپردازم و وارد متن میشوم.
*از برخی حاضران در جلسه پرسیدم توصیههای دکتر آشنا چه بود. تنها آنها فقط چند مثال از سبک زندگی و تأکید مبهمی بر محفوظات را به خاطر داشتند. بهجز «منبر @menbar» خودم جایی هم ندیدم که متن یا گزیدهای از صحبتها را منتشر کند.
یک حاشیه
دکتر آشنا که سبقه آخوندی دارد، این بار بیش از دفعات قبل، آخوندی شروع کرد. درست مثل آخوندهای منبر بر پیامبر صلوات فرستاد. شاید خواست ذهنیت مذهبیتری برای خود ایجاد کند یا شاید هم خواست فرصتی* برای فکر کردن به دست آورد تا موضوع بحثش را انتخاب کند و بپرورد. هدف، هرچه بود، این دو نتیجه به دست آمد.
*در اعلام سین برنامهها، خبری از سخنرانی دکتر آشنا نبود و به نظر میرسد ایشان فیالبداهه موضوع سخنان خود را انتخاب کردند.
متن: توصیههای استاد به دانشجویان
- مهمتر از همه حواشی، متن صحبتها بود که مغفول ماند. ایشان به این موضوع پرداختند که چه چیزهایی را در دانشگاه امام صادق میتوانستند به دست بیاورند ولی به دست نیاوردند. به عبارتی دیگر، توصیههای مهم خود را برای دوره دانشجویی در زمان محدود ۱۲ دقیقه بیان کردند. این توصیهها سه و به تعبیر من چهار محور داشت:
- یک. من به اندازه کافی محفوظات کسب نکردم. قرآن، شعر و حدیث به اندازه کافی حفظ نکردم.
- دو. فرصت فکر کردن. اگر امروز به پرسشهای سخت تن ندهید، فردا به سراغ شما میآیند.
- سه. سبک زندگی باید یاد میگرفتیم از خورد و خوراک، ورزش و... تا تکلیف خودمان را با سیاست.
- چهار. روشن کردن تکلیف آدم با خدا؛ تمرین تهجد و زندگی مؤمنانه در دوره دانشجویی سرمایه زندگی اوست.
تأمل پایانی من
خوب است همیشه خودمان را مخاطب ببینیم.
من (حمید درویشی شاهکلائی) در دوره دانشجویی تلاشهای فراوانی را در این محورها -که میتواند قابل افزایش هم باشد مثلاً کسب مهارتها، مطالعه و تفکر انتقادی- انجام دادهام. اما همه چیز در حد تمرین ماند و ملکه نشد!* شاید یک علتش این باشد که هنوز دانشجو هستم.
*مثلاً ناظر به محور دوم، به پاسخهای خیلی خوبی برای مسائل مهم رسیدم. اما بسیاری از مسائل بدون پاسخ خوب ماند. ضمن اینکه بسیاری از همان پاسخهای خیلی خوب هم بعد از مدتی، کمرنگ و بیکیفیت شدند. زندگی جاری است.
@Pavaraqi
Pavaraqi.ir
کانال پاورقی را در پیامرسان ایرانی «بله» دنبال کنید! کانال پاورقی هماکنون بیش از ۲۰۰ نفر عضو در «بله» دارد.
اگر از نرمافزارهای اندرویدی و گوشیهای هوشمند استفاده نمیکنید، نسخه وب پیامرسان بله با نشانی: https://web.bale.ai در خدمت شماست. با رایانه خود از یک پیامرسان ایرانی خوب بهرهمند شوید!
نسخه اندرویدی و iOS را هم در کافه بازار و اپاستور بجویید.
۹۹/۰۹/۲۸